Pneumokokvaccination / Vaccination mod lungebetændelse

Vaccination mod lungebetændelse til borgere i særlig risiko


Pneumokokker er en gruppe bakterier, som kan give alvorlig lunge-betændelse.


Særligt hos små børn, ældre med kroniske sygdomme i hjerte, lunger, lever, nyrer og borgere med nedsat immunforsvar kan lungebetændelse med pneumokokker give komplikationer såsom meningitis og blodforgiftning (invasiv pneumokosygdom (IPS).)


Der findes flere vacciner mod pneumokok lungebetændelse.  PPV13 (Prevenar13), PPV15 og PPV20(Apexxnar) og PPV23 (Pneumovax). Tallet angiver, hvor mange forskellige pneumokokbakterier, den beskytter mod og der er overlap mellem vaccinerne.Der findes ikke én vaccine der beskytter mod alle 100 typer pneumokokker. Visse risikogrupper kan have gavn af at få mere end én type vaccine, fordi de kan risikere et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet.

Er vaccine mod lungebetændelse gratis?


Vacinationsprogrammet er ikke længere gratis. Indtil 15. januar 2023 var vaccine mod pneumokokker gratis til alle over 65 år samt udvalgte risikogrupper. Dette er nu erstattet af muligheden for at få tilskud til vaccinerne for visse risikogrupper. 


Vaccination mod pneumokokker i Rosenklinik


Vi vaccinerer mod pneumokoksygdom i klinikken. men det kræver en lægekonsultation først da vi skal gennemgå risikogruppe og tidligere vaccinationer for at finde den bedste vaccinationsløsning. Efterfølgende laver vi recept på vaccinen som du siden kan bliver vaccineret med på vores laboratorium


Pneumokokvaccination er ikke sæsonbestemt, og du kan blive vaccineret, når det passer dig. Vi tager ikke gebyr for vaccinationen.

Hvilke bivirkninger er der ved vaccination mod pneumokokker?
Alle vacciner kan give bivirkninger. Typiske bivirkninger er rødme, hævelse og ømhed, hvor man er blevet stukket som forsvinder af sig selv indefor et døgn. Feber, hovedpine og almen utilpashed er også bivirkninger ved vaccine mod lungebetændelse. Alvorlige bivirkinger som svære allergiske reaktioner er sjældne.

unsplash